Αρμαγεδδών: Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας». Αυτός είναι ο «κοινός» τίτλος σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι τιμές είναι στο ζενίθ, καθώς παρατηρούνται αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, την βενζίνη και το πετρέλαιο.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια και να εκτιμήσει που θα σταματήσουν οι αναπροσαρμογές προς τα πάνω, οι οποίες μάλιστα είναι πλέον καθημερινές.

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει:  

·         Ηλεκτροσόκ στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μεγαβατώρα σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 426,90 ευρώ, τιμή που συνιστά ιστορικό ρεκόρ (αύξηση 52,5% μέσα σε μόλις ένα 24ωρο).

·         Ανεβαίνει το πετρέλαιο. Η τιμή του μπρεντ έφτασε σε μικρή απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων το βαρέλι, που είχε καταγραφεί εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Ιούλιο του 2008.

·         Η τιμή της βενζίνης ξεπερνάει σε πολλές περιοχές της Ελλάδος τα 2 ευρώ.

Ο φόβος ότι σύντομα θα δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μεγάλες αυξήσεις σε μία σειρά από βασικά αγαθά, όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ. είναι υπαρκτός και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές είναι μόνο η αρχή και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει, πότε και που θα… σταματήσει αυτό το τρελό ράλι!

Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.

Εξάλλου, οι τάσεις που κυριαρχούν πλέον σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ότι αφορά τους φόρους είναι ότι είτε εκταμιεύονται κεφάλαια από καταθέσεις που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο 2020-2021 (οι καταθέσεις μειώθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) για να πληρωθούν και φορολογικές υποχρεώσεις είτε πάνε σε ρυθμίσεις διακανονισμούς φορολογικών χρεών είτε αφήνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις στις ‘καλένδες’ προκειμένου να ρυθμιστούν σε κάποια άλλη περίοδο που θα υπάρχει ρευστότητα.

Και την ίδια ώρα λεφτά… δεν υπάρχουν, καθώς οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν ήδη επιβαρυνθεί. Περίπου 400 εκατ. ευρώ κόστισαν τα μέτρα του Ιανουαρίου που ελήφθησαν στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, άλλα 280 εκατ. θα κοστίσει μόνο φέτος ο ΕΝΦΙΑ και άλλα 80 εκατ. ευρώ τα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, την ώρα που αναζητείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 200 εκατ. ευρώ για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους.

Και η κυβέρνηση σήμερα – μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου – να δηλώνει πως προκειμένου να στηριχθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση πρόκειται να αναπτύξει δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά.

Μέχρι τότε, οι Έλληνες θα αναστενάζουν οικονομικά. Όλοι φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.

Και όλοι ΘΑ περιμένουν τη χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων κατόπιν «πρότασης» του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Το ίδιο… «ξαναζεσταμένο φαγητό» στους πολίτες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα.

Όμως, τις μεγαλύτερες ευθύνες  έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά. Εν’ αντιθέσει με άλλους ευρωπαίους ηγέτες που γνώριζαν εδώ και αρκετούς μήνες τι θα γινόταν στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός (κανείς δεν τον ενημέρωσε;) δεν έπραξε τίποτα για την «προστασία» των Ελλήνων. Τους άφησε «ξεκρέμαστους» και τώρα επενδύει επικοινωνιακά στον πόλεμο για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις.

Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν διάβασε τις δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο (πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία) σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος είπε ότι «μέχρι το τέλος του 2023 θα ζήσουμε με τον πληθωρισμό»;

Να θυμίσουμε εμείς τις δηλώσεις του:

•             «Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτός ο πληθωρισμός ξεκίνησε ως πληθωρισμός ζήτησης λόγω του κορονοϊού».

•             «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθήσαμε να κάνουμε την μετακίνηση από την ενέργεια που μολύνει την ατμόσφαιρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλο αυτό, επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει, είναι δύσκολη υπόθεση και κάνει την προσφορά να είναι περιορισμένη».

•             «Η δεύτερη φάση του πληθωρισμού είναι όταν οι υψηλές τιμές μπαίνουν στην παραγωγή».

•             «Θα τραβήξει αυτή η ιστορία με τον πληθωρισμό γιατί είναι πλέον ένας πληθωρισμούς κόστους. Το κόστος παραγωγής δεν είναι μόνο στα προϊόντα, υπάρχει και στις πρώτες ύλες, στα οικοδομικά είδη, μιλάμε για έκρηξη τιμών σε διάφορες αλυσίδες. Κρίνω ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα ζήσουμε μαζί του»

•             «Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτός ο πληθωρισμός και οι υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στα βασικά αγαθά κτλ, όλα αυτά μπαίνουν στην παραγωγή και αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Για τις επιχειρήσεις υπάρχουν δύο δρόμοι: ο πρώτος είναι να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει αύξηση του κόστους ζωής, και ο δεύτερος είναι να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που δεν είμαστε βέβαιοι πότε θα σταματήσει. Κρίνω ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα ζήσουμε μαζί του».

Οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ο πρόεδρος Πάρις Κουρτζίδης έχουν επανειλημμένως διατυπώσει σαφείς θέσεις όπως:

–          Άμεση μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

–          Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικά άμεση μείωση στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

–          Επιδόματα ενίσχυσης νοικοκυριών ώστε να αποσυμπιεστεί το κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς.

– Επαναφορά του λιγνίτη, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον έως το 2038 (όπως και η Γερμανία), για ενεργειακή αυτονομία της χώρας, με την προσθήκη μέτρων αποτροπής της μόλυνσης του περιβάλλοντος και επένδυση στην παραγωγή υδρογόνου.

Υ.Γ. Μάλλον, η κυβέρνηση συνεχίζει να ζει «ημέρες» Σκρέκα ο οποίος έχει πει το εξής αμίμητο: «Η προσπάθεια πρέπει να είναι εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε το φως ανοιχτό, γενικά όλα αυτά κοστίζουν στην τσέπη».

NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.