Για ακόμη μία φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πόσο καιροσκόπος πολιτικός είναι, αλλά και επικίνδυνος υποκριτής. Πλέον, όλη η Ελλάδα, οι απανταχού Έλληνες και ειδικά οι Μακεδόνες, έχουν εξελιχθεί σε…. «καζάνι που βράζει»!
8 Φεβρουαρίου 2019. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η ομιλία του θα διαρκέσει 41 λεπτά. Εκεί, μεταξύ άλλων, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύεται κατηγορηματικά: «Δεν θα πω ποτέ ”καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς. Και από τον κύριο Αποστολάκη να υποδεχθεί τον μακεδονικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει.».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σηκώνονται από τα έδρανα. Ζητωκραυγάζουν, κοιτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το χαμόγελο στα χείλη. Μια πανηγυρική ατμόσφαιρα…
Λίγους μήνες μετά, η Νέα Δημοκρατία έρχεται στην εξουσία. Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που έπαιξαν με το όνομα της «Μακεδονίας». Κανείς δεν ξεχνάει μάλιστα την ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν θα πω ποτέ ”καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”».
Η συνάντηση στις ΗΠΑ και ο ασπασμός που προκάλεσε…
Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάει για πρώτη φορά τον Ζόραν Ζάεφ στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το κλίμα, άριστο! Είναι δε χαρακτηριστικό πως κατά τη συνάντηση, η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, σπεύδει και ασπάζεται τον Ζόραν Ζάεφ, με τέτοια οικειότητα, λες και γνωρίζονταν χρόνια! Σημαντική λεπτομέρεια: Στο παρελθόν η πρέσβης Παπαδοπούλου είχε αποτελέσει αιτία για επεισόδιο μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Τότε, ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε αποσύρει από τις Βρυξέλλες την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Η κυρία Μπακογιάννη είχε ζητήσει να μην την πειράξουν, καθώς η απόδοσή της είχε κριθεί κάτι παραπάνω από καλή. Τότε, η Ντόρα Μπακογιάνη είχε δηλώσει: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, ο κ. Κότζιας να διώκει πρέσβεις του επιπέδου της κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και να της προσφέρει θέση στο Ζαΐρ, αποδεικνύει ότι είναι μια πολιτική με εμπάθεια. Πυροβολούμε την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω να συνέλθει το υπουργείο Εξωτερικών».
Με θέα την Ακρόπολη και… he fight for us!
Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα, με αφορμή την συμμετοχή του τελευταίου στην 24η συζήτηση του Economist. Του παραθέτει γεύμα σε εστιατόριο με θέα της Ακρόπολη. Μια μέρα νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του στο euronews, είχε ρίξει την… βόμβα: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός. Επικοινωνήσαμε επίσης όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν».
Ακόμη ένα «κάστρο» έπεσε
Και φτάσαμε στο σήμερα. Έπεσε ακόμη ένα… κάστρο! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, όχι μόνο ξεστόμισε το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά και καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, με έναν ιδιαίτερο θερμό χαιρετισμό και ένα πλατύ χαμόγελο. Ακόμη και ο ίδιος ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι έδειχνε απορημένος, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στη δική του ομιλία.
Πως αλλάζουν οι καιροί, ε;
ΥΓ.: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Αλλ’ ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου»! (Κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο!) – Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.