Πάρις Κουρτζίδης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να θέσουν ζήτημα λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου στην Τουρκία

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε Τουρκία και Συρία ξυπνούν αναπόφευκτα το φόβο για το πόσες ακόμη χιλιάδες θα ήταν οι νεκροί και τι είδους επιπτώσεις θα υπήρχαν για όλες τις όμορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, αν είχε τεθεί σε λειτουργία το περιβόητο πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Τούρκοι με χρήματα του Πούτιν στο Ακουγιού, καθώς επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί όλων όσοι ήμασταν αντίθετοι στην κατασκευή του.

Η Τουρκία είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα και επουδενί μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Ωστόσο, η επίσημη τελετή εγκαινίων του εν λόγω εργοστασίου έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015. Η κύρια κατασκευή του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, ενώ η πρώτη μονάδα του αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Οι δε τρεις επιπλέον μονάδες αναμένεται να μπουν σε λειτουργία μέχρι το 2025.

Ελλάδα και Κύπρος, λοιπόν, οφείλουν το συντομότερο δυνατόν, ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης στην Τουρκία και στη Συρία, προς χάριν της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής να θέσουν το ζήτημα λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου.

Μια νέα ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα βρουν αρκετούς και ισχυρούς συμμάχους στη διεθνή κοινότητα.

NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.